Henk de Wit
anton021006.jpg
BIRMA - BALI.
De hel en het paradijs.
De schrijver beoogt met dit verhaal drie onderwerpen onder de aandacht te brengen te weten:
1. Het vruchtbare leven van de ex. KNILLER Arie Smit die na de tweede wereldoorlog als kunstschilder op het prachtige eiland Bali heeft bewezen dat een mensenleven ook tot doel kan hebben voor een ander iets te betekenen; zonder pretenties en op de meest humane wijze heeft Arie Smit dit gedaan.
2. De kennismaking met het wondermooie eiland Bali, zijn vriendelijke kunstzinnige bevolking en hun prachtige uitingen van kunst.
3 “Al zijn zij de kinderschoenen nog niet ontwassen, zij die een oorlog hebben meegemaakt kunnen zich grijsaards noemen”.- Napoleon
     De belangrijkste reden: De afschuw van de oorlog; het is voor mij onbegrijpelijk dat bij normaal denkende mensen het woord oorlog nog steeds niet uit het woordenboek is geschrapt.
En dan nog een posthume dank aan mijn vriend en journalist Jan Nollen, die in 1976 op 42-jarige leeftijd overleed. Enige weken voor zijn dood heeft hij de eerste bladzijden van dit boek met mij meegemaakt.
Henk de Wit
W. Blake
E, Swedenborg
A. Huxley
F. Nietsche
A. Rimbaud
J. Kerouac
anton021005.jpg anton020003.jpg
"Het boek ""Birma Bali. De hel en het paradijs""; aan VVD kamerlid Ploeg aangeboden door KNIL militairen (midden de Wit , schrijver van het boek)".
In 1936 vanwege de crisis als beroepsmilitair naar Nederlands Indie gegaan voor 5 jaar. 8 december 1941. Pearl Harbour op 8 maart 1942 gaven de Nederlandse strijdkrachten zich over en werd Nederlands-Indië geheel onder Japans militair bestuur geplaatst met van meet af aan sterke onderdrukkende, racistische en terroristische tendensen. Vanwege internationale druk van vooral de Verenigde Staten, accepteerde Nederland op 27 december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Alleen de westelijke helft van Nieuw-Guinea bleef nog tot 1962 Nederlands.